Bygga attefallshus 30 kvm

Spread the love
0

Bygg grund för attefallshus 30 kvadrat

Hur grunden görs beror på vilken typ av byggnad du ska uppföra, samt marken som grunden ska läggas på. De vanligaste grunderna är:

Skruvfundament

Är speciella skruvar som sätts i marken.

Det är en väldigt billig, miljövänlig & effektiv metod som inte kräver att du ska komma fram med en grävmaskin vilket spar på din gräsmatta. Men om huset ska placeras på hårdare grund som till exempel sten, då fungerar inte denna metod, säger Peter Efvergren.

Plintgrund

En metod som ofta används när hus ska placeras på sten.

Det är också en relativt enkel & billig metod, säger Peter Efvergren.

Gjuten platta/plattgrund 

En vanlig metod som är lite dyrare, men väldigt bra för isolering & golvvärme.

Generellt rekommenderas att först fråga med hustillverkaren eftersom huset i sig kan lämpa sig för olika grunder. Sedan kontakta ett företag som arbetar med grundläggning så att de kan komma ut & undersöka platsen där det nya attefallshuset på 30 kvadrat ska byggas

Nyckelfärdigt attefallshus på 30 kvadrat eller Byggsats

Det finns flera leverantörer som säljer byggsatser till attefallshus där du kan välja om du vill bygga ihop komponenterna själv eller anlita en byggfirma att göra jobbet.

Att köpa ett nyckelfärdigt attefallshus är också ett alternativ. Det lyfts på plats & i princip färdigt att använda direkt.

Kostnad för attefallshus 30 kvm 

Priset på ett attefallshus varierar beroende på användning & hur mycket du bygger själv.

Om attefallshuset ska fungera som permanentbostad med toalett & kök ligger de flesta byggsatser för attefallshus inom prisnivån 300 000 och 450 000 kronor, beroende på ambition. Sedan tillkommer pris för montering & installation. Ett nyckelfärdigt attefallshus kan du hitta från 320 000 kr & uppåt.

Uppvärmning av attefallshus 30 kvm

Vad du väljer för uppvärmning till ditt attefallshus beror på hur du planerar att använda det. Om attefallshuset ska användas som permanentbostad finns det särskilda energikrav från Boverkets byggregler. Det är samma krav som för vilken bostad som helst som ska användas året om. Om du ska använda det som gäststuga finns det andra värmekällor att titta närmare på.

De olika alternativen som finns är:

  • Braskamin som passar för attefallshus som används som gäststuga där du vill ha snabb uppvärmning under en kortare period. Det är dock dyrt att installera en braskamin & den kräver tillsyn då den är igång.
  • Luftvärmepump som är bra för attefallshus som ska kunna användas mer regelbundet. Den är billig att installera & fungerar utmärkt för underhållsvärme. En luftvärmepump kan också användas till luftkonditionering för de varma sommardagarna. Luftvärmepump är också bra för andra typer av byggnader, så som förråd eller garage, eftersom det skyddar mot frys- & fuktskador.
  • Vattenburen uppvärmning som passar attefallshus som ska användas som permanentboende. Det går att använda för underhållsvärme & ger låga driftkostnader. Det är dock dyrt att installera.
  • Elvärme en stabil värmelösning men har väldigt höga driftkostnader. Det är med andra ord inget bra alternativ för ett attefallshus som ska värmas upp året runt.

Hyra ut ditt större attefallshus på 30 kvm

För att få hyra ut ditt attefallshus i andra måste bostaden uppfylla alla krav som permanentbostad.

Det är samma regler som för andrahandsuthyrning av en bostadsrätt eller villa. & även här har vi ju sett en uppluckring av reglerna, där jag tänker på den nya lagen från 2013 som anger att den som hyr ut ska kunna ta ut 4 procent av bostadens marknadsvärde per år, utöver kostnader för drift & slitage. Här kan man tänka sig att en del människor ser en chans att tjäna en extra peng genom att bygga ett attefallshus i områden med stor bostadsbrist & hyra ut till exempelvis studenter.